Bemutatkozás 2018-03-15T19:40:22+02:00

Bemutatkozás

2014 tavaszán azzal a céllal indítottam el ezt a honlapot, hogy lelkes érdeklődőként elméleti és gyakorlati tanácsokat adjak főként a testtartás és a mozgáskultúra javítással kapcsolatban.

Faltam a könyveket és a cikkeket, és írtam azokról a dolgokról, amelyek megfogtak, és hasznosnak találtam, pl.:

Erről szólt – és szól még mindig – a Test-ész: belátni a színfalak mögé, válaszokat kapni a miértekre és megérteni az összefüggéseket, hogy egészségesebbé és boldogabbá válhassunk.

2015 elejétől kicsit több, mint 1 éves teljes csönd köszöntött be. Ennek okáról, és az új “irányról” bővebben a “Keresem az utam” című cikkemben olvashatsz!

Röviden: búcsút mondtam az egyetemi végzettségemnek, és pályát váltottam, hogy azzal foglalkozzak, amit szeretek! Rengeteg fejlődés, változás és tanulás jellemezte ezt az utóbbi pár évet – az útnak pedig természetesen koránt sincs vége.

A szemléletmódomban is történt egy kisebb-nagyobb fordulat:

Mivel egyre jobban úgy hiszem, hogy a testtartást és a mozgásminőséget nem (csak) a fizikai tulajdonságok, hanem inkább a lelki minőségek alapozzák meg, így fókuszba került nálam a pszichoszomatika, a belső világ, az egyensúly. A külső és a belső kifejezi, tükrözi egymást, és a legjobb, ha mindkettővel egyszerre foglalkozunk.

Oláh Gergely
Sportoktató [OKJ]
SMR System Szakértő
TriggerMassage Specialista
K-Active Taping Basic terapeuta
GitárTorna

 

Rólam

A mozgással és egészséggel foglalkozó emberek bemutatkozása azzal szokott kezdődni, hogy “világéletemben sportoltam, kipróbáltam ezernyi sportágat”.

Én nem.

Gyerekkoromban persze rengeteget játszottunk és fociztunk a téren és az utcákon, és általános iskola alatt évekig versenyszerűen atletizáltam, utána viszont 9 év inaktivitás következett.

Miért? Hát bekötötték az internetet 😀

Viccet félretéve, természetesen más oka is volt bőven, de a havi 1-2 foci szinte túlzás, és még a tesiórákat is utáltam. Eközben a testtartásom sokat romlott, feszültebbé váltam, az önbizalmam a béka segge alatt volt, állandóan fáztam és enyhén rosszul éreztem magam.

Tekerjünk előre 2011-be, amikor már egyetemre jártam. Mint szinte mindenki, elkezdtem kondizni, a klasszikus indokkal: hogy jobban tetsszek magamnak és a lányoknak. Nem ment túl jól, mert bár beleraktam rendesen a munkát, nem jöttek az eredmények. Valahogy másra volt szükségem, és állandóan kerestem a válaszokat.

Egy alkalommal, valamikor 2013 elején rábukkantam Ido Portal mozgás oktató interjújára:

Ez nálam akkorát ütött, mint egy kamion. Egyrészt, a konditermi erősítés csak gyakorlás, “felkészülés”. De mire készülsz? Nem érkezik el soha… Másrészt, a kondizás, a fitnesz nemhogy felszabadítana, de még erősebben beszabályoz és bezár.

Van egy idézet, amit még régebben olvastam és nagyon jól szemlélteti a dolgot:

A tánc világából érkeztem a fitneszbe. Táncoltam, mert a testem vágyott arra, hogy mozgással fejezzem ki magam… nagy, büszke, bocsánatot nem kérő mozgással. Amikor beléptem a fitneszbe, megtanultam, hogyan mozogjak biztonságosabban, egyre és egyre biztonságosabban… Aztán egy nap úgy éreztem, hogy már egyáltalán nem is mozgok.

-Ismeretlen

A mai ember egyre kevésbé tudja használni a testét, miközben egyre több stressz és hamis információ éri a világban… és egy idő után nem lesz más választása, lebetegedik és szenvedni fog.

Szüksége van egy szabadságra, egy rugalmasságra, ami megértést, békét, egészséget és erőt ad neki.

Én ezt a szabadságot keresem testben és lélekben.

Velem tarthatsz!

Gergő