Módszerek 2018-03-15T21:07:45+02:00

Az általam tanult és használt módszerek

Korrektív mozgás, erősítés

janda felső kereszt szindróma

Sok mozgásszervi probléma egyik (!) kiváltó tényezője a rossz testtartás.

Szinte túlságosan is egyértelmű, hogy a mozgásszervi problémákra a mozgás a legjobb gyógyír. Ennek ellenére az közegészségügy sokszor még idáig sem jut el… A korrekciós gyakorlatok lényege, hogy miután felmértük a mozgást, a testtartást és a problémákat, speciálisan olyan gyakorlatokat végzünk, amik visszaállítják az egészséges egyensúlyt a testben, mely nem csak fájdalomcsökkenést, hanem teljesítmény növekedést is eredményez.

Kinesio tape (K-Active)

kineziológiai tapasz felhelyezés

Kinesio tape – csak egy eszköz… a lényeg a megfelelő szaktudás.

Talán láttad már a színes, bőrre ragasztott szalagokat sportolókon. A kineziológiai tapasz egyre inkább kezd elterjedni, méghozzá okkal. Hozzáértő kezekben, jól felhelyezve kiváló fájdalomcsökkentő, anyagcsere javító és mozgást támogató hatása van. Sajnos egyre több “kókler” is csinálja, illetve sokan azt hiszik, hogy maguknak is fel tudják rakni, a youtube-ról tájékozódva. Így a hatékonysága a töredékére csökken, mert nem maga a tapasz gyógyít (nincs benne hatóanyag), hanem a helyes felhelyezéssel tudunk olyan impulzust adni a szervezetnek, ami egy korrektebb működésre serkenti azt.

Trigger-pont terápia

trigger pont kezelés

Egy nyakizmokban lévő triggerpont (kék) a pirossal jelzett területeken okoz fájdalmat.

Egy jó szakember tudja, hogy maga a fájdalom csak tünet, az oka sokszor bizony máshol van. Erre kiváló példa a trigger-pont, mely tulajdonképpen egy kis csomó az izomrostokban, mely megakadályozza az izom helyes működését, és kisugárzó fájdalmat okoz. Nem ritka, hogy az ízületi fájdalmakat a környező izmokban rejtőző trigger-pontok okozzák, pl. egy fejfájást a nyak ill. csuklyásizomban lévők. A trigger-pontokat nem egyszerű megtalálni, hiszen elhelyezkedésük mindig egyedi, de cserébe kezelésük sok esetben azonnali enyhülést hoz, akár rég fennálló problémák esetén is.

SMR technika

smr hengerezés

SMR önmasszázs – egyszerű, hatékony és mindig kéznél van!

Az SMR arról szól, hogy speciális eszközökkel (szivacshengerrel, labdával) a saját izmainkat masszírozzuk. A hengerrel vagy labdával lassan átgördülünk az izmokon, mely által gyorsul bennük az anyagcsere, a befeszült, összetapadt izomrostok és szövetek fellazulnak. Ezáltal egy-egy ízületi vagy izomfájdalom csökkenthető vagy megszüntethető, illetve a teljesítmény is növelhető. Nagy előnye pl. egy masszőrhöz képest, hogy egy SMR eszköz mindig várni fog otthon, és bármikor használható!

Étrend és életmód

Az életmód tulajdonképpen döntések végtelen láncolata, csak sokszor észre sem vesszük.

Speciális étrendkiegészítőkkel, valamint egyszerű, de hatékony változtatásokkal remekül támogathatjuk a gyógyulást, hiszen a szervezet csak abból tud építkezni, regenerálódni, amit megadunk neki. Az életmód megvizsgálása pedig azért fontos, mert néha akár egészen banális dolgok képesek hosszú idő alatt komoly egészségügyi panaszokat okozni. Pl. volt már olyan, hogy egy szokássá vált, féloldalas ülés miatt lett valakinek vállfájdalma, vagy épp emésztési gondja…

A siker kulcsa a helyes megközelítés, mely segítségével megtaláljuk a probléma kialakulásáért felelős okokat. Ez a egész rendszer lényege, mert innen a megfelelő lépések kialakítása már szinte “gyerekjáték”.