Rólam

A mozgással és egészséggel foglalkozó emberek bemutatkozása azzal szokott kezdődni, hogy "világéletemben sportoltam, kipróbáltam ezernyi sportágat".

Én nem.

A gyerekkorom persze teli volt játékkal és sporttal, de aztán... bekötötték az internetet, és sok évnyi teljes inaktivitás következett.

Emiatt pontosan tudom, milyen saját befeszült, problémás testünk (lelkünk?) rabjának lenni, és azt is tudom, hogy milyen ebből kitörni.

A fordulópont 2013 tavaszán jött el, amikor megismerkedtem Ido Portal mozgásoktató szemléletével. Az egész akkorát ütött, mint egy kamion, hatalmasat fordult a világ. Azóta kérdés nélkül a mozgás és az egészség van a fókuszomban, annak ezernyi különböző szakterületével.

 

 

A következő években tanultam, olvastam, és közben írtam azokról a dolgokról, amelyek megfogtak, és hasznosnak találtam, pl.:

Erről szól a szemléletem, és a Test-ész: belátni a színfalak mögé, válaszokat kapni a miértekre és megérteni az összefüggéseket, hogy egészségesebbé és boldogabbá válhassunk.

Ide persze nem egyik napról a másikra jutottam el. Anno én is a "gyúrástól" vártam a csodát, de ahogy mélyültem és tapasztalatokat szereztem,  úgy történt a szemléletmódomban is pár kisebb-nagyobb fordulat.

Ma már egyre inkább úgy hiszem, hogy a testtartást, a mozgásminőséget és összességében a fizikai állapotot nem csak a fizikai tulajdonságok határozzák meg, hanem legalább ekkora beleszólása van a lelki minőségeknek is. A pszichoszomatika, a belső világ, az egyensúly alapoz meg mindent, és a külső csak azt fejezi ki, ami belül létezik a gondolatainkban, hiedelmeinkben.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden mozgásszervi panaszt belső munkával kell megoldani. A két szint tükrözi egymást, a fizikai tünetekre tudunk fizikai gyógymódokkal (pl. mozgással) hatni akkor is, ha a tünet inkább lelki eredetű. A legjobb viszont az lehet, ha a fizikai segítségek mellett elgondolkodunk a lehetséges lelki vonatkozásokon, és ha indokolt, akkor mindkettővel egyszerre foglalkozunk.

A cél a szabadság és rugalmasság testben és lélekben - a mai világ ugyanis pont ezt nehezíti meg a folytonos stresszhelyzetekkel és a mozdulatlanságban leélt mindennapokkal. És a fitnesz sokszor nem hogy felszabadít, de még jobban bezár, és elmélyíti a hibás (mozgás)mintákat.

Van egy idézet, amit évekkel ezelőtt olvastam és kiválóan szemlélteti a dolgot:

A tánc világából érkeztem a fitneszbe. Táncoltam, mert a testem vágyott arra, hogy mozgással fejezzem ki magam... nagy, büszke, bocsánatot nem kérő mozgással. Amikor beléptem a fitneszbe, megtanultam, hogyan mozogjak biztonságosabban, egyre és egyre biztonságosabban... Aztán egy nap úgy éreztem, hogy már egyáltalán nem is mozgok.

-Ismeretlen

A mai ember egyre kevésbé tudja használni a testét, miközben egyre több stressz, negatív hatás és hamis információ éri a világban... és egy idő után nem lesz más "választása", megbetegszik.

Szüksége van egy szabadságra, egy rugalmasságra, ami megértést, békét, egészséget és erőt ad neki.

Én ezt a szabadságot keresem a mai napig testben és lélekben, és ehhez szeretnék minél több embert hozzásegíteni a munkámmal.

Oláh Gergely
Sportoktató, SMR System Szakértő, TriggerMassage Specialista, K-Active Taping terapeuta, BodyMapping szakértő, Mozgásfilozófia teljes képzéssorozat – Mozgásos Testelemzés A, B, C, D modul, Manuális Neurodinamika és Fasciaorganizáció, Mozgásos Tape
A GitárTorna és a guitarstrength tulajdonosa