Hetente 40-60 órát töltünk alvással, és már csak ezért sem mindegy, hogy hogyan csináljuk. Rengeteg ember ébred fájós derékkal vagy nyakkal, az alvás minőségéről már nem is beszélve. Lehetséges, hogy a modern, puha matracok és párnák többet ártanak, mint használnak?

Ehhez először nézzük meg, hogy…

Mit ajánl a modern tudomány?

Rákeresve arra, hogy mi az optimális alvási pozíció, egy csomó cikk lejön, de mind ugyan arról szól. Használjunk párná(ka)t, hogy alátámasszuk a nyakat, és neutrális helyzetbe hozzuk a gerincet. A pózról pedig:

  • A háton fekve a nyak és a gerinc jól alátámasztott, megelőzheti a ráncok kialakulását, de horkolást és alvási apnoét okozhat. Ezt tartják a legjobb választásnak.
  • Az oldalt fekvést nem mondják kifejezetten jónak, bár így alszik az emberek kb. 60%-a. Várandósoknak és horkolóknak jó megoldás, egyébként meg semmi extra.
  • Hason fekve megnőhet a lumbális gerincszakasz terhelése, és ez derékfájást okozhat az arra érzékenyeknél. A nyakat is terheli.

Egyik se hangzik túl jól…

sleep-positions

Kelly Starrettnek van egy rövid videósorozata erről a témáról is, és megoldásként egy csomó párnával építi körbe magát, hogy minden ízülete neutrális legyen. Egyébként bírom Kellyt és a mobilitywodot, de ezzel nem tudok egyetérteni. (És Ido Portal is azt mondja, hogy ha valakinek 4-5 párnára van szüksége ahhoz, hogy elaludjon, ott valami nincs rendben.)

Mert mégis, miért kellene neutrális helyzetbe hozni a gerincet? Nem lenne jobb inkább egy olyan gerinc, ami rugalmas, és képes adaptálódni bármihez?

Párnatörténelem!

Az első “párnák” Mezopotámiából, Egyiptomból és Kínából származnak, de ezek mind valamilyen kemény anyagból készültek: kőből, fából, vagy porcelánból. A céljuk az volt, hogy a rovarok ne másszanak az ember fülébe-szájába-orrába. De nem volt ám mindenkinek, csak a jómódúaknak.

Ancient-Egyptian-Pillow

Inkább passzolnám.

Ancient-chinese-pillow

Kínai porcelánpárna – az ókori ázsiai civilizációkban úgy hitték, hogy a puha párna elszívja az ember energiáját és vitalitását!

A középkorban teljesen kiment a divatból, és csak az ipari forradalom után kezdett újra elterjedni. Az anatómiai párnák pedig csak néhány évtizede!

Támasz a nyaknak?

“Elosztja a terhelést, csökkenti a fájdalmat, egyenesen tartja a gerincet”. Pont ezekkel reklámozzák a gyógytalpbetéteket is! Azokról pedig remélem már tudjátok, hogy maximum rövid távon nyújtanak megoldást.

Ahogy a talpnak, úgy a nyaknak sem kell semmiféle támasz (persze kivételek mindig vannak!). Aki az ellenkezőjét állítja, az párnát akar eladni neked.

A nyaki gerincszakasz ebben az esetben hasonlítható a talp hosszanti boltozatához, a boltozat márpedig a végektől kap támaszt, nem attól, hogy középen alápárnázzuk.

És ahogy a lábunk is bemerevedik és legyengül az állandó cipőhasználattól, úgy a nyakunk és vállövünk is beáll a párnáktól. (“Miért tartsam fenn az izmokat és a rugalmasságot, ha nincs rájuk szükség?”) Így aztán kelleni fog a párna, hogy a saját maga által legyengített nyakat támassza…

Ráadásul napközben úgyis túlsúlyban van az előrehajlás, biztos hogy éjjel is ezt akarjuk gyakorolni?

sleeping-Spine_bullshit

EZ HELYES?? …így készül az előretolódott fej

Egyetlen magyarázat van a párnák használatára: kulturális. Azért kell, mert mindenkinek van, és kész. Ha bármit is érne a modern “alvás ergonómia”, talán nem lenne ennyi nyak- és hátfájós ember.

Egészség = adaptációs képesség

Igen! Az egészséges ember alkalmazkodik a környezetéhez (pl. az edzés is alkalmazkodás!). A puha párna és matrac ezt totálisan felborítja, mert:

  • Korlátozzák a mozgást. A testünknek pedig nagy szüksége van erre ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Bár alvás közben nem mozgunk sokat, a kevés és a semennyi között hatalmas a különbség.

Párna nélkül, egyenes felszínen fekve az egész felsőtest szabadabban mozoghat, a fej nincs alápolcolva, ez pedig lehetővé teszi a nyaki gerincszakasz dekompresszióját (sőt, az egész gerincét). A másik, hogy a légzés során a keményebb felszín “visszarúg”, és a légzés által keltett mozgás lágyan átmozgatja, és olajozza a gerinc ízületeit. Ezért lehet jobb választás egy keményebb matrac. Ezen felül a párnák erősíthetik a rossz tartást, pl. az előretolódott fejet.

A lényeg tehát az, hogy a természetes mozgások nagyon fontosak alvás közben is, és ezt a pihe-puha ágy korlátozza. A “szakértők” azt ajánlják, hogy az ágyunk igazodjon hozzánk, de ez rossz megközelítés, pont fordítva kell lennie! Igazodjunk mi az ágyunkhoz (és a környezetünkhöz), mert az egészség nagyrészt az alkalmazkodás képességével egyenlő.

És egyébként is, nekik szerinted kell speciális anatómiai, memóriahabos párna?

baby-sleeping-3 baby-sleeping-bag-home-grown-2.5-1baby-sleeping2

Lesz*rják hol vannak, csak eldőlnek és kész! 😀

És ha már itt tartunk, a csimpánzok sem hordanak magukkal kispárnát:

chimp_sleeping

Vannak, akik pedig teljesen máshogy pihennek:

tibeti_karaván

Tibeti karavánosok – a sípcsontjukra dőlve alszanak, hogy minimalizálják a hőveszteséget.

Na most akkor aludjunk párna nélkül?

Nem, az azért elég meredek lenne. Használd nyugodtan, de ne legyen rá szükséged! Ezt úgy értem, hogy ha csak a saját ágyadban, egyetlen pózban tudsz fájdalom nélkül pihenni, akkor ott valami nincs rendben.

A feltétel nélküli kényelmes alvás ugyanis rugalmas, mobil hátat, nyakat és vállakat követel. Ha ez megvan, akkor se próbálj egyik napról a másikra átállni! Kezdd egy kicsit kisebb, vékonyabb párnával, majd még kisebbel, és így tovább. ITT találsz egy-két ötletet a pózokról (mert nyilván annak is változnia kell!) Ha meg nincs, dolgozz rajta, és ebben az alvási szokásaid megváltoztatása is segítségedre válhat!

Én például kb. már 10 éve ugyan olyan anatómiai szivacspárnán alszom. Mostanában kezdtem el kísérletezni kisebb párnával, eddig semmi gond nem volt. Sőt, azt vettem észre, hogy reggelente kicsit sem vagyok elgémberedve, nem ébredek úgy, mintha ki lettem volna mosva! Valószínűleg hónapokba telik majd, míg képes leszek párna nélkül  kényelmesen aludni, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen hatása lesz 🙂

1,2,3,4,5,6