Ez egy régi cikk. Ettől persze még jó, de előfordulhatnak benne olyan részek, amiket ma már máshogyan fogalmaznék.

 

Ezúttal kicsit nagyon más irányt veszünk az előző cikkekhez képest. Több dologról lesz szó, de közös bennük, hogy az eddigi külső nézőpontot felváltja a belső, mely bár ugyanolyan fontos, általában sokkal kevesebb figyelmet kap.

Az erő sokkal többet jelent, mint pusztán nagy súlyok emelése. Egy valóban erős ember az élete minden területén arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából. Elliott Hulse szerint ehhez 4 szinten kell bizonyítanunk.

elliott

Elliott Hulse – profi erősember, edző, vállalkozó, író és 4 gyerek apja

Csak gondolj bele:

Lehet erős az, akinek az izmai képtelenek összehangoltan, kiegyensúlyozottan dolgozni?

Lehet erős az, aki állandóan emésztési zavarokkal küzd? Vagy az, aki teli van pszichológiai problémákkal?

A 4 réteg, belülről kifelé

  • Energetikai/lelki erő
  • Fiziológiai erő
  • Neuromuszkuláris erő
  • Bemutatható erő

E 4 területen kell fejlődnöd, ha az élet minden területén erős és sikeres akarsz lenni. A rossz tartás pedig minden egyes alkalommal valamelyik pont gyengesége miatt jön létre – és a szervezet erejét mindig a leggyengébb láncszem határozza meg.

elliott_dual

Neuromuszkuláris, illetve energetikai/lelki erő. Mindkettő egyaránt fontos!

Energetikai/lelki erő

Ez a legmélyebb réteg, és emiatt mindennek a gyökere. Ide tartozik a nem megfogható: gondolatok, érzések, érzelmek. A légzés helyessége, mely energizálja az egész testet és lelket.

A gondolataink és érzéseink befolyásolják a fizikai állapotunkat (és fordítva). Csak hogy ezt bizonyítsam: próbálj meg egy magabiztos, uralkodó pózt felvenni (gyakorlatilag foglalj el annyi helyet, amennyit csak tudsz), és a magabiztosság a fejedben is meg fog jelenni. Egy összeesett, erőtlen pózban viszont pont az ellenkezője fog történni.

power-poses

A gondolataink és érzéseink befolyásolják a fizikai állapotunkat (és fordítva). Kép: Amy Cuddy, Harvard Business School

Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy rendet tegyünk ezen a lelki szinten is.

Ehhez nézzük át röviden, hogyan működnek az érzelmek!

  1. Stimuláció: pl. gyerekként szeretnél valamit, de nem kaphatod meg, vagy valaki megbántott, stb.
  2. Érzés: düh, bánat, öröm…
  3. Reakció: bármi, amit az adott érzés kivált, pl. sírás, ordítás és agresszió, nevetés.

És itt borul is a dolog. A modern társadalomban sokszor nem szabad, sőt tilos és ciki kifejezni az érzéseinket. Nem szabad sírni, ordítani, sokszor még nevetni sem, pedig ezek a legtermészetesebb dolgok, melyek történhetnek. És mit tudunk csinálni, ha nem szabad kifejezni? Bent tartjuk, lenyomjuk őket jó mélyre, és ott is maradnak akár évtizedekig.

Biztosan észrevetted már, hogy a testedben a különböző érzéseket különböző helyeken érzed. Pl. a félelmet a torkodban és a vállöv magasságában, a bánatot és dühöt a mellkasodban, a szíved környékén, a boldogságot szintén itt és lejjebb is, a hasadban. Nincs ebben semmi hókusz-pókusz, csak figyelni kell rá.

spock

Mr. Spock és az érzelmei(nek hiánya). De ő persze – pont emiatt – nem is ember!

Amikor elfojtjuk az érzéseinket, akkor azok a “keletkezésük helyén” izomfeszültségként fognak megjelenni. Mert mit csinálsz, ha félsz? Felhúzod a válladat és behúzod a nyakad. Ha dühös vagy, a medenceövtől az állkapcsodig kb. minden megfeszül. Ha az elfojtás többször megismétlődik, a feszültség krónikussá válik – és az idegrendszer új alapállapotként kezeli, így észrevehetetlen.

Ahogy már írtam, a gondolataink és érzéseink befolyásolják a fizikai állapotunkat, és fordítva. Így ha bizonyos izmok feszessé válnak, azok rejtetten folyamatosan sugározzák azt az érzelmet, amitől létrejöttek. Ebből jöhet létre később akár krónikus szorongás, erőszak, vagy akármi. Emellett ez a feszültség korlátozza az újabb érzések mélységét és intenzitását…

Érdemes tehát ezeket a feszültségeket feloldani, az elnyomott érzéseket kifejezni. Erre az egyik talán leghasznosabb módszer a Wilhelm Reich által kifejleszett, és Alexander Lowen által továbbgondolt bioenergetikai analízis, melynek célja az izomfeszültségek feloldása, a légzés mélyítése és a földelés (ami gyakorlatilag a test és a tudat kapcsolatának erősítése), különböző gyakorlatok segítségével.

Lowen89yo

Alexander Lowen 89 évesen, teljes egészségben. Tudhatott valamit…

Szerintem ez egy zseniális módszer, én is sokat köszönhetek neki. A későbbiekben sokat fogok róla írni!

Fiziológiai erő

Ez a réteg kicsit könnyebben megérthető: az élettani folyamatainkról van szó. Ide tartozik az táplálkozás, emésztés és kiválasztás, hormonok, stb.

Az alapgondolat végtelenül egyszerű, és mindannyian ezerszer hallottuk már: az vagy, amit megeszel. Egyél az emésztésednek megfelelő minőségi táplálékot és meglesz az alapkő ahhoz, hogy valami nagyot építs. Ha meg inkább ipari hulladékot eszel, akkor az felborítja az emésztésed és kihat az egész szervezetedre, az pedig a tudatállapotodra.

Az ételintolerancia a 20. század közepéig nagyon ritka volt. Ennek az lehet az oka, hogy akkoriban az emberek csak helyi, természetes élelmiszereket fogyasztottak, melyekhez az évezredek során hozzászoktak.

food allergies

A leggyakoribb allergén (vagy érzékenységet okozó) ételek: rákok-kagylók, gabonák, földimogyoró, szója, mogyoró és diófélék, tej, tojás.

Ma viszont az ételallergiák egyre gyakoribbak. Tom O’Bryan világhírű gluténkutató szerint a populáció 70%-ának van nem cöliákiás gluténérzékenysége. Ez azt jelenti, hogy nincs akut tünet, de migrén, fáradtság, gyengeség, általános rossz közérzet és emésztési problémák előfordulhatnak miatta.

A megoldás az, hogy megtalálod és elkerülöd azokat az ételeket, amelyeket nem kezelsz jól. A szélvihar, a puffadás és a többi dolog soha sem normális! Iktass ki egy-egy ételt az étrendedből néhány hétig, és ha jobban érzed magad, nyertél! Ez szörnyen nehéz lehet, de a plusz energia és jobb közérzet így is bőven megéri!

Ez történt velem is. Már majdnem egy éve glutén- és tejmentesen eszek, és sokkal jobban érzem magam. Pedig előtte nem tudtam hogy valami nincs rendben, mert nem volt viszonyítási alapom!

gluten_free_foods

A média szerint ez az egészséges táplálkozás alapja… Már akinek!

A fiziológiai erőbe a hormonok is beletartoznak, így róluk is érdemes egy-két dolgot tudni. A hormonok irányítják a belső szervek működését és szabályozzák a napi ritmusunkat.  A stresszre pl. főleg 2 hormonnal válaszol a szervezet: adrenalinnal, és kortizollal.

Az adrenalin az “üss vagy fuss” (fight or flight) jellegű veszélyhelyzetekben keletkezik, megemeli pl. a szívritmust és gyorsítja a légzést, segíti az izomösszehúzódást. Az a szinte remegő, hiperaktív, bizsergő érzés az ilyen helyzetekben, az az adrenalin.

adrenaline

Az adrenalin veszélyhelyzetekben megnöveli a rendelkezésre álló energiát.

A kortizol kicsit kifinomultabb. Növeli a vércukorszintet és a metabolizmust, gyengíti az immunrendszert. Ez nem hangzik túl jól, de mégis létfontosságú, ugyanis szabályozza a napi ritmust. Reggel és napközben termelődik, segít felébredni és energiával lát el a magasabb vércukorszint miatt, estére pedig lecsökken, hogy el tudj aludni.

Cortisol_Diagram

A kortizol szabályozza a napi ritmusunkat, ezért létfontosságú.

De ha a krónikus stressz miatt folyamatosan termelődik, akkor az segíti a testzsír képződését, gátolja a jó alvást, és csökkentheti a többi, jó hatású hormon képződését, mint pl.  tesztoszteron, vagy az ösztrogén.

Tehát egy túlzottan stresszes életvitel negatívan hat mind a fizikai, mind a szellemi fittségre. Néhány stresszforrás befolyásolható, a többi nem. A cél legyen az, hogy minimalizáljuk azokat a forrásokat, melyeket befolyásolhatunk, hogy legyen “tartaléka” a szervezetünknek. Ilyen stresszforrás pl. a táplálkozás.

Neuromuszkuláris erő

A harmadik réteg a testi struktúráról és az idegrendszerről szól és arról, hogy hogyan generáljunk erőt a lehető leghatékonyabban. Mert az általános nézőponttal szemben a nagyobb izomtömeg nem egyenlő a nagyobb erővel. Ha nem hiszed, ajánlom pl. Logan Christophert a legendarystrength.com-ról.

Az izmok erejét elsősorban az idegrendszer határozza meg. A központi idegrendszert (agy és gerincvelő) egy áramforráshoz, a perifériás idegrendszert (ami a test többi részét köti össze a központ idegrendszerrel) pedig az elektromos hálózathoz lehet hasonlítani. Ezek az idegek szállítják az impulzust az izmokba, és minél nagyobb az impulzus, az izmok annál nagyobb erőt fejthetnek ki.

Az izmok egymáshoz viszonyított ereje is nagyon fontos, mert a kiegyensúlyozatlan izomzat tartáshibákat és rossz mozgást okoz. A két legfőbb hibáról már írtam: ezek az al és felső kereszt szindrómák.

Bemutatható erő

És mihez kezdj, ha sikerült az első három réteget magas szintre fejleszteni? “Nagy erővel nagy felelősség jár.” Elliott Hulse szerint saját magunk fejlesztése semmit nem ér, ha nem adunk vissza valamit a világnak. Tudásunk és tehetségünk megosztásával nem csak másokon, de saját magunkon is segítünk.

Ha pedig megtaláljuk azt, ami igazán a szenvedélyünk, és ezen keresztül szolgáljuk társainkat, az a legjobb, ami az életünkben történhet.

know-your-passion

Ismerd meg a szenvedélyed. Kövesd, álmodd, éld meg ÉS oszd meg másokkal! Ez a 4. réteg, a bemutatható erő.

A valódi erő 4 rétegében az önfejlesztés minden területe megtalálható. Remélem, hogy segíteni fog megtalálni a gyenge pontjaidat, és ráébreszt arra, hogy az erőt nem csak az edzésen kell gyakorolni!

A cikk többek közt Elliott Hulse – The Four Layers of Strength, Noah Hammond – Mastering your emotions és A. Lowen gondolatai alapján íródott.